Zaklada provela 3. natječaj i dodijelila 20 stipendija mladima Križevaca

Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce” objavila je u ponedjeljak odluku o dodjeli stipendija učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2022./2023. Dvadesetero učenika i studenata s prebivalištem u Križevcima tijekom devet mjeseci primat će mjesečne iznose od 70 i 140 eura, zahvaljujući donatorima Zaklade, građanima i pravnim osobama s područja Križevaca i Zagreba te inozemstva.

– Deset stipendija dodijelili smo iz Obrazovnog fonda „Vavra” prema kriterijima izvrsnosti te isto toliko iz Socijalnog fonda „Zakmardi” prema socijalnim kriterijima. Iznosi su nešto viši u odnosu na prošlu godinu te usklađeni s nadolazećom valutom, pa je za učeničke stipendije namijenjeno ukupno 6.300 eura, a za studentske ukupno 12.600 eura, istaknuo je upravitelj zaklade Hrvoje Belani.

Nakon provedenog javnog natječaja, na koji je ove godine pristiglo ukupno 48 prijava, od toga 25 srednjoškolaca i 23 studenata, povjerenstvo za dodjelu stipendija pregledalo je i bodovalo pristigle prijave te objavilo listu reda prvenstva, sa strukturom bodova pod šiframa prijavitelja. Nakon isteka roka za prigovore, objavljen je i popis dobitnica i dobitnika stipendije Zaklade u aktualnoj školskoj i akademskoj godini.

– Ove smo godine imali osjetno više prijava u odnosu na prošlu godinu kad ih je bilo 33, što pokazuje da sve veći broj mladih Križevaca prepoznaje našu Zakladu kao pouzdanog partnera za podršku u daljnjem školovanju, što nam je izrazito drago i veliki poticaj za daljnji filantropski rad, izjavila je predsjednica zakladne uprave Ivana Dubravec.

Ovogodišnje stipendistice i stipendisti pohađaju srednje škole u Križevcima, Koprivnici, Varaždinu i Zagrebu te Sveučilište u Zagrebu (Muzička akademija, Agronomski fakultet, Filozofski fakultet, Fakultet organizacije i informatike, Pravni fakultet), Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Akademija za umjetnost i kulturu), Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu (studij Medicina), Sveučilište u Rijeci (Akademija primijenjenih umjetnosti) te Sveučilište Sjever (diplomski studij Ambalaža, recikliranje i zaštita okoliša).

– Pozivamo stipendiste kao ovogodišnje ambasadore naše Zaklade – 6 učenika, 4 učenice, 2 studenta i 8 studentica – da promiču vrijednosti Zaklade, pridruže nam se u volonterskim aktivnostima tijekom godine i, naravno, vrijedno napreduju tijekom školovanja i studija, jer im je to istinski zalog za kasnije kvalitetno zaposlenje i profesionalno napredovanje, zaključila je Ana-Maria Rešetar, članica povjerenstva za dodjelu stipendija i bivša stipendistica Zaklade „Volim Križevce”.

Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce” prva je suvremena zaklada u Križevcima, formalno osnovana 2019. godine temeljem ugovora o osnivanju s kraja 2017. godine. Djelovanje Zaklade zasniva se na filantropskoj ostavštini Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, znamenitog Križevčanina iz 17. stoljeća koji je svojim dobročinstvom osigurao školovanje onim učenicima i studentima koji inače nikad ne bi imali priliku za to. Prošle školske i akademske godine Zaklada je dodijelila ukupno dvadeset stipendija, a godinu prije njih devet.